Sunday, May 24, 2015

150 tibu lugu ehk kuidas staartibu Kaie õpetab Aafrika kanu mune tootma

Ajalehes on imeilus lugu Eesti neiust Kaiest, kes suure innu ja õhinaga päästab Aafrikat ja elu on lill. Tahate teada, kuidas siin asjad tegelikult käivad?

Mis saab valesti minna, kui osta kaks inkubaatorit, ühendada neile järele generaator ja panna munad sisse. Mitte midagi? VALE!

Hakuna Matata...Aafrikas saab kõik valesti minna.

Elekter Shianda moodi on nagu...no ta pole millegi moodi, teda lihtsalt ei ole. Sadagu vihma või paistku päike, vahet ei ole, elekter tuleb ja läheb nagu heaks arvab. Mis on ka põhjus, miks inkubaatoritele on vaja generaatorit, ei ole väga tore, kui potentsiaalsed tibud üksteise otsa ära mädanevad.

Ühel ilusal päeval sätime tibupesa üles ja kuna kõik asjaosalised asjatavad tähtsa näoga ümber inkubaatorite, patsutavad üksteisele õlale ja annavad muna käest kätte, siis tundub, et asi sujub. Sellest päevast sai alguse midagi, mida minu mõistus ei võta ja millele kohalikele on ainult üks vastuvaidlemist mitte lubav kommentaar: „But this is Africa....“

Joonistan oma kalendrisse suure punase tibu päeva peale, kui idee järgi peaksid tibud kooruma hakkama. Reaalsuses näeb olukord välja selline. Ühel suvalisel koosolekul, kui küsin tibupesa tädilt, kuidas munadel läheb, vaatab tädi mulle lambanäoga otsa ja vastab, et tema ei tea. Mina vaatan oluliselt suurema lamba näoga vastu, mis mõttes tema ei tea, ta praktiliselt magab nende inkubaatorite otsas. Tuleb välja, et tema ei tea, sest elekter on just kolm päeva ära olnud ja generaator ei ole ühendatud. Generaator ei ole ühendatud, sest see ei ole iial tibupessa jõudnud. Loomulikult minu loogika ütleb, et tibupesa tädi oleks võinud ju mainida kellelegi, mitte lihtsalt vaadata, kuidas 148 muna inkubaatorites mädaks lähevad, aga ei...see on mingi mzungu loogika...keenialase loogika tegi neli ringi ümber elektrita inkubaatorite ja läks siis ugalit keetma.

Generaator aga ei ole iial tibupessa jõudnud, sest väidetavalt puudub sellel mingi kaabel, mis lähemal vaatlusel tuleb välja, on lihtsalt eurootsaga pikendusjuhe. Kuid tibupesa tädi abikaasa lubas ühendada enda generaatori, kuni kurikuulus puuduv pikendus olemas on. Tibupesa tädi abikaasa ei ühendanud iial enda generaatorit, vaid viis selle hoopis kirikusse. Tibupesa tädi jällegi ei pidanud vajalikuks kellelegi mainida. Aafrika loogikale omaselt ilmselt uskus, et jumal tuleb isiklikult ja istub munadest tibusid välja hauduma.

Järgmisel koosolekul uurin Esthrilt, kas generaator on ühendatud ja inkubaatorid mune täis. Saan vastuseks, et jah, kõik on korras. Kepslen koju ja joonistan uue punase tibu.

Läheb nädalake mööda ja lähme ühistu juhatusega tibupesasse inkubaatoreid vaatama...

Generaatorit ei ole. Üks inkubaator on tühi.

Võtan kaasa Keni ja lohistame kahevahel generaatori Esthri kodust tibupesasse. Kõik inimesed, kes ühe piiksu kommenteerivad, saadan valjusti kohta, mille välja ütlemise eest isa mulle keretäie annaks. Lähen tellin munatädilt puuduvad 64 muna. Toon Mumiasest vajaliku puuduva pikenduse. Tahan minna generaatorile kütet ostma, kuid pean enne maha pika vaidluse tibupesa tädiga, kes käib ümber generaatori, nuusutab seda ja jaurab, et see töötab diiselküttega, ometi on generaatorile suurelt peale kirjutatud gasoline.

Lõpuks on kõik olemas, munad on lubatud järgmise päeva hommikuks.

Järgmisel päeval saan munad kätte ja lähen tibupesasse. Juhuslikult ei ole elektrit. Generaator ei tööta...miks generaator ei tööta? Sest tibupesa tädi ja co EELDASID, et see pikendusjuhe ei tööta, on vaja suuremat. Ei ole juttu isegi konverterist, vaid lihtsalt on vaja SUUREMAT pikendusjuhet. Ometi on generaatoril suurelt peal kirjas 220V. Tahaks nutta...aga küsin, kas te proovisite. Ei proovinud. Tahan proovida...

...generaator ei hakka tööle.


Jalutan koju, tõmban punase tibu maha. Otsustan ülejäänud päeva voodis veeta ja homme otsast peale alustada...

No comments :

Post a Comment