Monday, January 9, 2017

Lapsed kooli

Esmaspäeval tulid Shiandasse Janika ja Alari. Igaks juhuks mainin neile, kes veel ei tea et, Janika on see tüdruk kes on kirjutanud Minu Keenia raamatu. Janika teab Shianda elu läbi ja lõhki. Ta töötab hetkel Mondo vabatahtlike koordinaatorina, on Shiandas varem elanud aastaid ja tema on kõigi siinsete WEFOCO ja Mondo vabatahtlike projektide algatajaks. 
Alari on programmeerija, kes on samuti Shiandas elanud pikalt. Alari alustas siin huvilistele arvutiõppe andmist. Seekord tuli ta Shiandasse puhkama ja ühtlasi ka meile appi. 

Abi oli meil sel nädalal palju vaja, sest tuli valmistuda laupäeval toimuvaks üritusesks, kus Mondo ja WEFOCO jagab lastele kätte annetatud kooliasjad ning koolitasude sertifikaadid. 
Kindlasti toetust kõigile lastele ei jagu ja seetõttu tegelesimegi terve nädal tegemaks parima valiku hulga laste seast, kes kõik soovisid toetust saada. 
Janika lastele loengut pidamas, et nad ikka järgmisel aastal paremini õpiks.

Mondol on Keenias Tarkusefondi lapsed keda on juba eelmistel aastatel toetatud. Lisaks sai Mondo teotada ka 5 uut tublit õpilast. Uusi tarkusefondi avaldusi laekus ligi 90 kellest kõigepealt valisime 30 ning siis jäi sõelale 10 kelle kutsusime vestlusele ning kellest lõpuks siis valisime raske südamega välja 5 last. Ei olnud lihtne kedagi välja jätta, sest laste lood on enamjaolt väga traagilised. 
Kui nimekiri sai välja öeldud kes toetuse said, siis pärast tuli kontorisse mitu pahurat lapsevanemat, kes soovisid teada, et miks just nende laps toetust ei saanud. Kahjuks neile head vastust anda polnudki. Lihtsalt toetust ei jagu kõigi jaoks. Kokku sai Mondo Tarkusefondi toetuse sel aastal 28 last.

Tõesti, kuulates nende laste lugusid, siis paljud on neist väga väga tublid ja pingutavad kõvasti, et ainult saaks koolis käia. Mul oli hea meel, et olin osaks Mondo panusele nende tublide laste aitamisele. 

Lisaks Mondo tarkusefondi toetusele toetab palju häid eestimaalasi Mondo kaudu Keenia põhikooli õpilasi. Kokku sai toetust sel aastal 110 põhikooli õpilast. Neile maksti toetust koolitasudeks ja osteti koolikott, vihikud, pliiatsid jne. vastavalt vajadusele mitmendasse klassi laps läheb. 
Annetatud kooliasjad transporditi üleandmiseks Rise and Shine kooli.

Lastele koolitasude sertifikaatide ja kooliasjade üleandmise üritus toimus Rise and Shine koolis, Shiandas. Kohale tuli palju lapsi, nende hooldajaid, vanemaid ja vanavanemaid. 
Sain aru, et keenialased juba teavad kuidas esinduslikku üritust korraldada kui kohale toodi suured kõlarid ja telk pealtvaatajatele. Esther ja teised tähtsad kohalikud pidasid järgemööda pealtvaatajatele pikki kõnesid, kus tänati Mondot ja kõiki kes aitasid projektile kaasa. 
Mina ja Alari lavale ei trüginud. Janika tegi korraliku sissejuhatava ürituse tutvustuse ja edasi me tegelesime laste andmete täiendamisega, ning piltide tegemisega.

Telk pandi püsti ja rahvast hakkas kogunema.
Mina ja Alari laste andmeid kirja panemas.












No comments :

Post a Comment