Monday, January 2, 2017

Pühad ja pidustused

Saime pühadeks pakilised tööasjad tehtud. Eesti jõuludest erinevalt jõululaupäeval 24. detsembril perega õhtusööki siin ei olnud. Õhtul külastasime hoopis Mumiases asuvat ööklubi. Klubid ja pubid on siin mehi täis ja jõulude ajal olevat alati rahvast neis palju, erinevalt Eestist kus kõik sellised lõbustusasutused jõulude ajal on suletud. 
Järgmisel päeval sõitsime Esthri juurde maale. Lapsed olid koolivaheajal tantse harjutanud ning käisid nüüd majast majja nagu Eestis mardisandid. Tantsisisid ja laulsid ning neile anti esinemise eest münte. 
Laste jõuludtants.
Meile oli Esthri ema valmistanud pidusöögi, mida õues palmipuu all kätega sõime. riis, kana, kitseliha ning hernesupi sarnane puder.

Pidusöök Esthri isa ja sõpradega
Esthri vend käis närviliselt tühja kanistriga mööda õue ringi ja pärast sain teada, et ta otsis külapealt kohalikku maisist valmistatud õlut, mille nimi on väga meie puskarile sarnane…pussa (kirjapildis võin eksida). Pussa maitses nagu kange õlle sisse oleks pandud piima ja kama. Meie jõime Pussat klaasist kuid traditsiooniliselt juuakse seda pikkade kõrte abil, kus vägijoogi pott on keskel ja mehed siis imevad nende kõrte abil kõik koos pussat ja arutavad maaima asju. Mina seda üle kahe lonksu ei suutnud juua.
Pussa
Mulle öeldi, et Keenias on riigipühad kuni 27. detsembrini ja tundus, et jõulude tähistamine käib siin pubides ja klubides järjest neli päeva. Inimesed on jõuludeks Keenia erinevatest paikadest koju tähistama tulnud. Kohtusin mitmete Esthri sõpradega Nairobist ja Mombasast. Minule piisas ühest klubikülastusest ja ma ei suutnud kohalike meestega enam sammu pidada. Otsustasin pidutsemise asemel natuke rännata. Käisin Kakamega vihmametsas ja muid Shianda lähedal asuvaid vaatamisväärsusi uudistamas. 
Kakamega vihmametsa sissepääs

Peale jõulupidustusi Esthri pere ja sõpradega tegime ka ühistu koosoleku. Ühistu plokkide ja gruppide esindajad tegid kõik kokkuvõtte aasta jooksul toimunud tegevusest ja rääkisid oma muredest.
Ühistu koosolek ja jõulupidu
Järgmistel päevadel enne aastavahetust tegelesime laste toetustega ja pakkisime lastele Mondo poolt annetatud kooliasju.
Laste kooliasjad
Niisamuti nagu jõulude ajal, tegin ka aastavahetusega. Tegin öösel kiire tiiru Shiandas ning väljapuhanuna sõitsin 1. jaanuari varahommikul hoopis Kisumu linna, uudistama maailma suuruselt teist magevee järve nimega Victoria. 
Victoria järv
Soovin kõigile seiklusterohket alanud aastat!




No comments :

Post a Comment