Wednesday, June 26, 2019

Esimene kuu Keenias, Shiandas

Olen Ester Väljaots, 02.05.1963.a.
Minu missioon Shiandas: EU vabatahtlik ettevõtluskonsultant maapiirkonna naiste kooperatiivide (~ 20) ja blokkide (4) jätkusuutlikkuse tagamiseks.
Missiooni kestus: 25.05.19-20.11.19
Jõudsime Shiandasse koos teise vabatahtliku Julie Escoffieriga 26.05 õhtul kui oli juba pime. Päeva pikkus on siin, ekvaatoril umbes 12 tundi. Päike tõuseb 6.39 ja loojub 18.48.
Praegu on vihmaperiood, see tähendab, et hommikud on selged ja õhtuti sajab.
Temperatuur päeval 24-26 kraadi, öösel 16 kraadi.
Pool tundi enne päikeseloojangut hakkavad malaariasääsed lendama ja seetõttu on vajalik võtta iga päev ennetuseks malaariarohtu. Ravimil on palju võimalikke kõrvalmõjusid, meie Juliaga tunnetame tavalisest suuremat väsimust, kuid see võib tuleneda ka kõrgest õhuniiskusest (85-90 % keskmislt) kombinatsioonis 26 kraadise õhutemperatuuri ning igapäevase äikeseelse ilmastikuga.
Malaaria on siin küllalti laialt levinud ja kohalikud on sageli haiged. Kohalik ravi on siin kiire ning tõhus ja meedikud kompetentsed tavapäraste haiguste ravimisel.
See pudelike oli üks esimesi ostusid. 150 ml vahend vee puhastamiseks. Üks korgitäis lisatakse 20 liitri vee kohta, segatakse ja lastakse seista 20 minutit ning vesi on joogiks kõlbulik.
Vee puhastamine on oluline.
Niipalju sissejuhatuseks :-)
Esimene nädal möödus WEFOKO treeningu tähe all. WEFOKO on MONDO partnerorganisatsioon Keenias, Shiandas:  https://wefoco.org/
Treeningud sisaldasid muu hulgas ka meie tutvustamist kohalikele võtmeisikutele ja organisatsioonidele (kool, politsei, haigla, orbudekodu ja osad naiste kooperatiivid)
Pildil WEFOKO direktor Esther meie sissejuhatava treeningu viimasel päeval kui tegime nädalast tööplaani. Esther on WEFOKO rajaja.
Pildil on Abraham, meie mentor, kellega meil on ette nähtud kord nädalas üks tund aega arutada töö ja kohanemisega seotud teemasid.
Pildil Abraham, Julie, Esther ja mina Ester :-) sissejuhataval treeningnädalal.
Pildil Chenda Kala kooperatiivis koos Hannaga, varasema vabatahtlikuga, kes juhendas seal toiduvalmistamist uue retsepti järgi. Kohalik toit on ugali, mis koosneb maisijahust ja veest ning seetõttu jäävad vajalikud toitained sageli saamata. Alatoitlusest on ohustatud vaesemate inimeste lapsed ning orvud.
Peale meie esimese treeningnädala lõppu järgneki meie vaatlusperiood varasemate vabatahlike juures. vaatlusperiood on oluline, et saada kurssi tehtud töödega ja võtta üle pooleliolevad teemad ning kohustused. See on üks osa jätkusuutlikkuse tagamisest.
Seetõttu kattuvad ka vabatahtlike missiooniajad osaliselt. Korraga on praegu Shiandas 5 MONDO vabatahtlikku.
Pildil Marta kommunikatsioonitreening Wichelu, Esukura, Emusirasire, Bumin cooperatiividele. Marta tegi ühtlasi ka hindamise ja kokkuvõtte, tema hakkab varsti koju sõitma.
 Siin on üks tüüpiline selle piirkonna jõgesid. Vool on väga kiire ja vee värvus tuleneb pinnase punakaskollasest toonist. Jões on ka väikesed kalad, umbes väikese sõrme suurused, keda püütakse ja kuivatatakse, nad on turul müügil. Praegu kalu ei püüta, on keeluaeg.
Meie esimese kuu sisse mahtus ka Nairobi külastamine, sest pidime pikendama viisasid ja Estheri Eesti külastus seoses uue eu projektiga. 
Minu Suahiili keele õppimine edeneb visalt, sest siin on ka Luja keel käibel ja muidugi kõnelevad müüjad enamasti Inglise keelt küllalt hästi. Nairobis rääkisid kõik kellega suhelda tuli korralikku Inglise keelt.
Ostsin Kakamegast (üks lähimaid asulaid) Inglise-Suahiili sõnaraamatu ja Nairobist päris lootusrikast olekut tekitava "Simplified Swahili", Peter M. Wilson
Eile tegin juulikuu tööplaani valmis ja ootan juba võimalust oma supervisiooni ning coachingu meetodeid kasutama hakata. 
Lootusrikkalt,
Ester








No comments :

Post a Comment