Tuesday, July 27, 2021

Maandumine Keenia digipädevuse programmi

Igat algust võib otsida ideest, mida kogedes märkad selle sündi või olemasolu harva. Kokkusattumus, juhus, õigel ajal õiges kohas olek või äpardus – nimetusest hoolimata võib see sind viia Keeniasse vabatahtlikuks. Või võib see sind viia peaaegu Ugandasse ja viimasel hetkel käänata mõned pikkuskraadid itta ja maandada sind Lääne-Keenias Shianda külas. Umbes midagi täpselt sellist juhtus minu ning Margitiga koroonahulluse jätkuepisoodina sellel suvel. Ugandast sai Keenia, suvest Aafrikas sai pool suve ning Kampala suurlinnamelust sai vaikne külakulgemine kaunis kogukonnas.
Tere, mina olen Marten ja mina olen Margit. Geograaf ja matemaatik, koondavalt MTÜ Mondo digipädevuste programmi hariduseksperdid/vabatahtlikud, kes töötavad juulis ning augustis Shianda 

piirkonna koolides panustades kohalikku kooliharidusse peamiselt läbi digitehnoloogiate rakendamise võimalikkuse hindamise, koolituste ning nii noorte kui vanemate kohalike personaalsete konsultatsioonide.
Hirm tundmatuse ees on enamasti inimlik ent irratsionaalne. Ette valmistades ning saabudes vallanud kõhedus asendus kiirelt rõõmu ning täiendava kiindumusega varem tehtud valikutesse. Kogukonna soe vastuvõtt, organisatsiooni toetus ning teised kohapeal olevad vabatahtlikud ei jätnud ruumi muremõteteks. Hommikuse äratuse eest kannavad hoolt kuked ja tõusev päike, hea une tagab sügavale ekvaatori taha vajunud päikesest jäänud pilkane pimedus.
Meie kohalik koostööpartner on People Against Poverty (PAPO) eesotsas Jose Chibataga, kes veab kohalikku keskust ning püüab panustada kohalike oskuste arengusse.
Kuna huvi meie tegevuse ning eie isikute vastu on jäägitu, siis võimaldab kindlalt jätta jälje ka esmalt planeeritust lühema aja jooksul. Koheselt kohalikku ellu sukeldudes oleme jõudnud St. Patrick´s Ebubere Secondary School´i, kus pärast fookusintervjuu ning küsimustiku läbiviimist planeerime koolituspäevi. Kooli viieteistkümnest õpetajast omab nutitelefoni kolmteist. Kahjuks ei kasuta neist telefoni õpetamisse panustamiseks keegi.

 On selge, et Covid-19st tingitud koolide sulgemine Keenias on jätnud tugeva lünga terve generatsiooni haridusteesse. Iga uus teadmine või oskus on teretulnud ja iga abikäsi ülimalt vajalik.




No comments :

Post a Comment