Wednesday, August 25, 2021

St. Paul’s Ebusia Secondary School

Viimane kool, mida enda lühikese vabatahtlikuaja jooksul külastame ning kus koolitusi läbi viime, on St. Paul´s Ebusia Secondary School. Shiandast distantsi ning kehvade teeolude tõttu umbes 30-minutise boda-sõidu kaugusele jääv kool jätab sisenedes koheselt positiivse mulje. Hoolitsetud välimusega hooned, piiretega ning aedniku kätt tunda saanud lillepeenrad ja professionaalne vastuvõtt tõstavad ootusi kooli tehnilise võimekuse ja teadmiste osas.

Esmatutvust sobitame luo hõimu kuuluva direktoriga, kes võtab meid soojalt vastu. Enne kui jõuame arugi saada, on lauale ilmunud chai ja võileivad. Kooli huve ja vajadusi kaardistavast kohtumisest, kuhu lisaks direktorile kaasatakse ka mitmed õpetajad, saame teada, et õpetajatel on koolis olemas arvuti kasutamise võimalus ning paljudel on see olemas ka kodus. Lisaks on koolis määratud, et tehnikaga seotud küsimustega tegeleb kooli sekretär, kes käib ka aegajalt ennast täiendamas ja annab info teistele edasi.


Talle on õpetajate hulgast appi määratud ka kaks abistavat tegevõpetajat. Nendest mõlemal koolituspäeval on kohal Gabriel. Teised osalejad vahelduvad.

Töisele koosolekule järgneb veelgi pikem vabas vormis arutelu, kus tuntakse huvi nii Eesti haridussüsteemi, õpetajate palkade, üldise eluolu, usu, kliima jm vastu. Pärast arutelu oodatakse meid lõunale, kus lisaks tavapärasele (ugali, riis, chapati) pakutakse  ka kana ja karastusjooke. Täis kõhtudega lepime kokku kaks koolituspäeva ning lahkume nägu naerul.

Kahel reedel toimuvatest koolitustest (reedeti on õpilastel ja ka õpetajatel kell 8-12 iseseisva töö aeg) esimest alustame alles kell 11.30, kuna õpetajatel toimub enne kohalik versioon õppenõukogust. Loomulikult ei puudu ka seekord tee ja suupisted. Alustame lihtsatest tehnilistest nüanssidest. Hoolimata oluliselt pädevamast arvutipargist ning laiemast teadlikkusest puudub ka St. Paul´s Ebusia koolis projektor ning Wi-Fi. Tutvustame kaasa võetud seadmete omavahelist ühendamist ning erinevaid kasutamisvõimalusi. Kohtumise põhirõhk läheb veebikoosolekute korraldamisele ning erinevate platvormide tutvustamisele. Tasuta lahendustest leiab kajastust Google Meet ja Jitsi Meet. Kuigi ka WhatsApp´is saab teha videokõnesid ja mööndustega ka koosolekuid siis kohalikud seda suure andmemahu kasutamise tõttu enamasti ei tee.
Ka Google kontod on kõigil õpetajatel olemas ja Google Meet tutvustamisel ei pea me sellel teemal pikalt peatuma. Koolituse lõpus leiavad osalejad, et omandatust saab olema palju kasu ning kindlasti viivad nad mõningad kohtumised kolleegidega (ehk ka lapsevanematega) veebi üle.

Teisel koolituspäeval nädal hiljem kuuleme esimese asjana, et esmaspäeval toimus koolis esimene veebikoosolek. Great success! 

Seekord võtame sihikule ettekannete tegemise põhitõed. Põhitööriistana tutvustame taas Google poolt pakutavat Slides’i. Lisaks näitame me põgusalt ka Microsoft Powerpoint ja Prezi keskkondi, et rõhuda eelkõige esitlustööriistade sarnasustele.

Kuna koolitusel osalevad vaid kooli IT poolega tegelevad õpetajad, saame igale neist anda kasutada ühe kaasa võetud sülearvuti. Iga osaleja paneb kokku ettekande vabalt valitud teemal enda õpetatavas aines. On selge, et kõik see on neile uus, mistõttu saame neile õpetada põhiteadmisi slaidide kujundamisest, taustadest, fontidest/suurustest/värvidest, piltide/videote lisamisest jpm. Juttu tuleb ka Youtube´st, seal leiduvatest vahenditest (loe: pea kõik) ning sealt videote akendamisest ning alla laadimisest. Koolituse tulemusena valminud ettekanded kantakse ka osalejate ringis ette, et harjutada Slideshow vaate rakendamist ning ettekande toel õpetamist.

No comments :

Post a Comment